LinkedInYouTubeTwitter

1509 Hoe taxeer je maatschappelijk vastgoed?

Op woensdagmorgen 9 september worden we hartelijk ontvangen door Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum in Utrecht. In zijn werkkamer biedt hij plaats aan deze Vaklui-bijeenkomst en voorziet ons daarbij zelfs van heerlijk (toepasselijk) Nijntje-gebak!

 

Vooraf...
Iedereen heeft de mond vol van de waarde van maatschappelijk vastgoed. En iedereen schijnt er verstand van te hebben. Maar de discussie lijkt tot nu toe toch vooral te bestaan uit het nabouwen van elkaars platitudes (‘onbetaalbaar’) of oproepen van negatief sentiment (‘een taxateur is ook te koop’). Alsof waarderen in een kampenstrijd te vatten is.

 

Joël Scherrenberg MBA MRICS RRVGebruik, gebruik, gebruik
Binnen het Bouwstenen-netwerk Vaklui in Vastgoed hebben we gelukkig iemand die er echt verstand van heeft en juist geïnspireerd wordt door zijn vakmatige dilemma’s: Joël Scherrenberg. Deze morgen deelt hij zowel zijn ambacht als zijn dilemma’s, in het Centraal Museum.

 

We gaan hier niet uitputtend in op het betoog van Joël; dan had je erbij moeten zijn. Wacht bovendien de publicatie van Bouwstenen in december over maatschappelijke waarde af. Essentieel in zijn benadering zijn, naast - waar mogelijk - comparatief, het contant maken van kasstromen en bestemming, de drie magische woorden: gebruik, gebruik, gebruik.

 

Zo heeft Joël enkele jaren geleden het Centraal Museum in Utrecht geholpen om hun strategie te verscherpen en realistisch te maken, en dat in de waarde van het Museum te laten doorwerken. Directeur Edwin Jacobs was destijds erg blij met de kritische deskundigheid van Joël.

 

Ons dilemma
Hoe blijven we weg bij de ideologische lethargie (‘onbetaalbaar’) zonder in de valkuil te stappen van de eindeloze spreadsheets van het Excel-terrorisme? Het antwoord van Joël: "Door als taxateur het gesprek te leiden over doelen en de berekeningen te zien als illustratie, als spreukwolkjes in een stripverhaal. Taxeren is een ambacht waarin je met name de kunst van het vragenstellen tot in de puntjes moet beheersen. Het doorvragen op opgeklopte ambities (bijvoorbeeld “wij gaan de komende acht jaar ieder jaar met 4% groeien”), is daarin een vaak voorkomend ritueel.

 

Wij verlaten, geestelijk en lichamelijk gelaafd, het prachtige museum.

 

Volgende bijeenkomst
We zien elkaar weer tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 3 december a.s. Frank Kalshoven zal daar ingaan op de maatschappelijke waarde van het vastgoed. En deze dag nog veel meer interessants natuurlijk. Voor wie zich nog niet heeft aangemeld; dat kan achter deze link.

 

Najaarsbijeenkomst 2015