Bouwstenen voor Sociaal


Mfakaart button

Bijzondere buitenzwembaden

Zomer in NederlandHet is zomer! In Nederland zijn tal van bijzondere buitenzwembaden te vinden, waar het met goed weer heerlijk vertoeven is. Vijf op een rij.


De Delte in Gorredijk (FR)

Dit buitenzwembad draait volledig op vrijwilligers. Dat is overigens niet uniek in Nederland; gemeenten zetten steeds vaker de subsidie op buitenbaden stop. De vrijwilligers van De Delte doen mee aan allerlei sponsoracties. Zo leverde een ‘oliebollenloop’ inkomsten op en bij verschillende supermarkten staan kistjes waarin je geld kunt deponeren.


De Delte wil dit jaar flink gaan verduurzamen. Niet zozeer vanwege het milieu, maar vooral vanwege de kosten. Van het budget van € 60.000 gaat namelijk bijna de helft naar gas, water en licht. Met een subsidie van de gemeente kan het zwembad investeren in duurzaamheidsmaatregelen voor het verwarmen van water en het opwekken van elektriciteit.

 

Heuveltjesbosbad in Balkbrug (OV)

Heuveltjesbosbad Balkbrug

Het Heuveltjesbosbad is tijdens de Zwembad van het Jaar Verkiezing van 2013 en 2015 uitgeroepen tot het mooiste buitenbad van het land. De winst kwam voor het bad in een kritieke periode; er werd in 2013 in de omgeving veel gekort op zwembaden door de gemeente. Door de prijs werden bezuinigingen weer teruggedraaid. Tegenwoordig geldt het buitenzwembad in de regio als een voorbeeld: de gemeente subsidieert de tien man personeel, de rest wordt door de stichting zelf bekostigd.

 

De Meent in Breukelen (UT)

Het zwembad dateert uit 1930 en is daarmee het oudste buitenzwembad van Nederland. Er is zelfs een foto van koningin Wilhelmina die hier op de betonnen steiger staat. Wie voor het toegangshek staat, heeft geen idee dat daarachter een prachtig natuurbad schuilgaat. Zit je op het terras, dan voelt het alsof je hebt plaatsgenomen in iemands achtertuin. Het bad ligt in een stiltegebied, wat betekent dat de bootjes die vanaf de Loosdrechtse Plassen komen aanvaren hun motor moeten uitzetten. Het zwembad wordt door een stichting beheerd en draait op vrijwilligers. Een van hen heeft banken, stoelen en tafels gemaakt voor het bad. De charme van De Meent zit ‘m vooral in de eenvoud.

 

Betuwestrand in BeesdBetuwestrand in Beesd (GLD)

Toen hier 55 jaar geleden zand werd gewonnen voor de A2, ontstond als vanzelf een waterbassin. Prima, dacht gemeente Beesd. Het bad werd verder uitgegraven en het strand uitgebreid. Het water heeft een connectie met het riviertje de Linge, waardoor het op een  natuurlijke manier gezuiverd wordt. Met de service zit het goed; als het parkeerterrein vol is, kan er worden geparkeerd op een naastgelegen weiland. Voor mensen die slecht ter been zijn gaan er golfkarretjes naar het strand.

 

W Hotel in Amsterdam

W Hotel in Amsterdam

Een bijzonder buitenbad dat bovenop het dak van het W Hotel ligt, achter het Paleis op de Dam. Wie op de juiste plek zit in het zwembad, kijkt zo de Dam op. Het is openbaar toegankelijk, mits je reserveert en voor minstens € 25 p.p. besteedt aan eten en drinken. Zwemmen is overigens niet de voornaamste manier om van het zwembad te genieten; één persoon kan krap een baantje trekken in het zwembad. Het zwembad lijkt het meest geschikt om op de onderwaterbank te zitten en van het uitzicht te genieten met een cocktail in de hand.

 

Bronnen: De Volkskrant, De Delte, Heuveltjesbosbad, De Meent, Betuwestrand en W Hotel


Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner