Bouwstenen voor Sociaal


Mfakaart button

Meer onderwijs onder één dak

SchaduwonderwijsSchoolgebouwen in het voortgezet onderwijs worden steeds vaker ook gebruikt door een groeiend aantal bedrijven dat bijles, examentraining en huiswerkbegeleiding geeft.  


Dat is op te maken uit het rapport 'Licht op schaduwonderwijs', dat minister Slob eind januari 2018 aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

 

Groeiende markt
Een kwart van de middelbare scholieren maakte vorig jaar gebruik van deze vormen van 'aanvullend onderwijs'. Het aantal bedrijven dat dit soort diensten aanbiedt is in 9 jaar tijd gegroeid van 25.000 naar ruim 66.000. Zo'n 90% van de scholen biedt huiswerkbegeleiding aan; vaak in samenwerking met externe huiswerkinstituten. 

 

Externe partijen

OnderwijshuisvestingDe aanbieders van huiswerkbegeleiding stappen vaak direct op de school af. Zij bieden scholen een flinke korting aan in ruil voor gratis ruimte. Bij 40% van de middelbare scholen gaat het om bijles die de ouders zelf betalen. Dat geldt ook voor de zogenaamde lente- en zomerscholen. Ook deze worden vaak op school verzorgd door externe onderwijsinstituten. 


Diverse locaties
Het 'aanvullend onderwijs' biedt scholen een kans iets extra's te bieden en de mogelijkheid zich ten opzichte van andere scholen te profileren. Erg substantieel is dat (nog) niet. In relatie tot de totale onderwijsbegroting gaat er nog relatief weinig geld in om en bijles vindt ook plaats op andere locaties, bijvoorbeeld bij de buitenschoolse opvang en op locaties van de huiswerkinstituten zelf. 

 

Multi-tenant
Het laat wel zien dat net als op po-scholen, in wijkcentra en bibliotheken, ook op vo-scholen steeds vaker meer aanbieders onder één dak te vinden zijn.

 

 
Ook meedoen?
Dat kan, bijvoorbeeld door partner te worden en mee te doen met het netwerk Onderwijs, Samen onder één dak of een ander Bouwstenen-netwerk.

 


Meer informatie

  • Onderzoek 'Licht op schaduwonderwijs' (Wendy de Geus (Oberon) en Paul Bisschop (SEO), oktober 2017)
  • Brief van Minister Slob aan de Tweede Kamer, januari 2018

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner