Bouwstenen voor Sociaal


Mfakaart button

Almere transformeert

Transformatie

De gemeente Almere stimuleert de trans- formatie van leegstaand vastgoed naar woningen. Ze legt daarbij een link naar het ruimtelijk beleid en geeft zelf het goede voorbeeld.  

 

Op vrijdag 16 februari 2018 ging de gemeente met vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en andere belanghebbenden in gesprek over de ervaring en de mogelijkheid om nog meer en op grotere schaal te transformeren. Want hoe jong de stad ook is, er zijn teveel kantoren en te weinig woningen.


Pieter TruijensMaatschappelijke bestemming
Almere richt zich voor de transformatie van haar eigen vastgoed vooral op transformatie naar andere maatschappelijk bestemmingen. Zo stelde de gemeente twee scholen en een kantoorruimte beschikbaar voor de transformatie naar woningen.

 

Erfpacht

Op 16 februari werd het 'hoogste punt' gevierd bij het tot sociale woningen te transformeren kantoor 'de Aardbei'. Pieter Truijens, hoofd vastgoed Almere: "Om de transformatie mogelijk te maken hebben we de grond in erfpacht uitgegeven en het pand overgedragen aan Socius Wonen. Er komen nu 82 betaalbare huurwoningen voor studenten en jongeren. Daarnaast komen er ontmoetingsruimten en werkplekken voor jonge ondernemers."

 

 

Inspireren en opschalen
De transformatie van 'de Aardbei' werd op 16 februari meerdere keren aangehaald als inspirerend voorbeeld. Het pand is ook opgenomen in een inspiratieboekje dat die dag werd gepresenteerd. In dit boekje wordt aangegeven waar de gemeente een transformatieopgave ziet; namelijk in het centrum (meer studenten, gezelligheid en werkplekken), Almere Buiten en Almere Haven (onder andere wonen met zorg). Ook is in het boekje informatie over de procedure bij een verzoek voor transformatie te vinden.

 

 

 

Meer informatieEnquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner