Bouwstenen voor Sociaal


Mfakaart button

Breda transformeert

TransformatieDe publicatie 'Breda binnenste buiten' toont geslaagde transformaties in Breda, geeft inzicht in wat er nog leeg staat en tips voor initiatiefnemers die panden willen transformeren.


De gemeente wil het bestaand stedelijk gebied zo optimaal mogelijk gebruiken. Breda geeft de voorkeur aan transformatie van leegstaand vastgoed, boven sloop/nieuwbouw. Ook als het gaat om maatschappelijk vastgoed.

FlorijncollegePositief
Merel Mulders, projectmanager transformatie en leegstand bij Breda: "We willen leegstand uit de negativiteit halen en het als kans gebruiken. Met deze publicatie willen we laten zien dat Breda goed op weg is als het om transformatie gaat en ook welke uitdagingen er nog liggen. De markt blijft steeds in beweging. Wij willen daar als gemeente telkens op inspringen en partijen aan elkaar verbinden."

Open en transparant

Merel adviseert andere gemeenten hetzelfde te doen: "Wees positief, open en transparant. En transformeer niet alles naar woningen. Ook andere functies zijn mogelijk. En kijk naar tijdelijke invullingen. Die bieden ook kansen voor een gebouw en een gebied. Vooral ten tijde van de gemeenteraadsverkiezing wordt er snel wat geroepen. Maar het gaat niet alleen om de snelheid waarop iets gebeurt, maar ook om de kwaliteit van de fysieke omgeving."

Nieuwe bestemmingen
In de publicatie staan tientallen voorbeelden van transformaties. Zo is een bibliotheek getransformeerd tot studentenhuisvesting, een school tot vergaderplek, een klein kantoor bij het station tot jongerenhuisvesting, een voormalig ziekenhuis en kerk tot school.


 


Meedoen?
'Transformeren en innoveren' is één van de speerpunten uit de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2018. Zin om mee te doen? Word partner van Bouwstenen en/of het netwerk Makelpunten.

 

 

Meer informatie


Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner