LinkedInYouTubeTwitter

1703 Verduurzamen? Laat de markt het (denk)werk doen

Op donderdag 30 maart 2017 zijn we met het netwerk Verduurzamen te gast in Eindhoven. Na een korte voorstelronde en de laatste nieuwtjes gaan we aan de slag!

 

Joop Ketelaers, EindhovenVier duurzaamheidsprincipes
Joop Ketelaers, adviseur Duurzaam Bouwen bij de gemeente Eindhoven, licht ‘the natural step’ toe. Dé basis voor het hele verduurzamingstraject in Eindhoven.

 

Als we onze samenleving inrichten binnen de kaders van deze vier principes zal de natuur in staat zijn om ons te blijven voorzien van alles wat we nodig hebben om te leven: water, aarde, lucht, een stabiel klimaat enz. Het hanteren van deze  vier ‘spelregels’ voor duurzaamheid legt de basis, maar hoe zorgen we dat jouw organisatie de juiste stappen zet naar een volledig duurzame organisatie?

 

Vier principes die succes bepalen van verduurzaming

Om deze weg in te slaan heb je visie, volledige participatie en doorzettingsvermogen nodig, aldus Joop. Het is niet de bedoeling om in één klap de hele dagelijkse praktijk van een organisatie om te gooien, maar om stap voor stap maatregelen te nemen in de goede richting, en net zo lang doorgaan met stappen zetten totdat het duurzame einddoel is bereikt.

 

Zet de markt aan het werk
Garry Whitrick, EindhovenGarry Whitrick, senior projectmanager slim verduurzamen bij de gemeente Eindhoven, vertelt hoe zij het verduurzamen van zeven van hun eigen panden hebben aanbesteed. Niet door zelf oplossingen voor te schrijven, maar de markt uit te dagen invulling te geven aan de gemeentelijke ambities. Wie wil en kan de verantwoordelijkheid voor de verduurzaming op zich nemen? Geen gebruikelijke aanbestedingsvorm, die van zowel de markt als de gemeente de nodige inspanningen heeft gevraagd.

 

De uitkomst is een alliantiecontract waarbij verhuur van de panden en verduurzaming hand in hand gaan. Dit alles voor een periode van twintig jaar. Zo’n samenwerking kan alleen slagen als partijen elkaar vertrouwen. Garry benadrukt hoe belangrijk het bij zo’n langdurig proces is om te kiezen voor een flexibel contract: dat maakt het mogelijk om in te spelen op veranderingen die er ongetwijfeld zullen komen. Met deze flexibiliteit ontstaat er niet meteen paniek als de inzichten in duurzaamheid veranderen of de omvang en behoefte van de gemeentelijke organisatie wijzigen.

 

 


What’s next?

De eerstvolgende bijeenkomst staat al in de agenda: 30 mei komen we weer bij elkaar. Het programma volgt snel!

 

 

 

Meer informatie