LinkedInYouTubeTwitter

1903 Actualiteitencollege BBV

Op donderdag 14 maart 2019 organiseert Bouwstenen voor haar partners en andere geïnteresseerden een Actualiteitencollege over het BBV (Besluit Begroting en Verantwoording). Decor van deze bijeenkomst is de sfeervolle Sint Joriskerk in het centrum van Amersfoort.

Theorie versus praktijk

Paul Mooij van de gemeente Amsterdam, die bij de ASRE een prijswinnende scriptie schreef over het BBV in relatie tot gemeentelijk vastgoed, laat zien hoe in theorie en in de praktijk in de begroting en het jaarverslag met deze zaken wordt omgegaan. Duidelijk is dat de door hem onderzochte gemeenten ieder hun eigen invulling geven aan de BBV-regels.

Vragen aan Commissie BBV

Vervolgens gaat Erwin Daalhuisen,de nieuwe trekker van het netwerk Financiële Experts, in op drie onderwerpen waarover het netwerk vragen heeft gesteld aan de Commissie BBV, te weten:

  • groot onderhoud en levensduurverlengende investeringen, waaronder duurzaamheidsinvesteringen
  • de intentie tot duurzame exploitatie
  • de verkrijging van bestaand vastgoed

Conclusies

De conclusie van Paul en Erwin is dat het BBV meer ruimte biedt dan door de meeste gemeenten wordt gebruikt. Denk daarbij aan de mogelijkheid van het actief inzetten van de stille reserve, of het anders omgaan met afschrijven en restwaarde. Dit leidt tot een geanimeerde discussie, waarbij opvalt dat ieder van de aanwezige gemeenten een eigen systematiek gebruikt.

 

 

Ook meedoen?

Word partner en sluit u aan bij een van de netwerken, bijvoorbeeld het netwerk Financiële Experts.

 

 

Meer informatie

Bijlage Size
Presentatie Paul Mooij, Amsterdam (23.02 MB) 23.02 MB
Presentatie Erwin Daalhuisen, Fakton (1.29 MB) 1.29 MB