LinkedInYouTubeTwitter

Leegstandsbeheer met meerwaarde

Leegstandsbeheerder Ad Hoc laat zien dat leegstandbeheer en maatschappelijke waardecreatie goed hand in hand kunnen gaan.

 

Dit doet ze onder meer in Utrecht, waar het bedrijf in april 2019 juist op dit punt een aanbesteding won. Sindsdien realiseerde zij een aantal mooie projecten.

Broedplaats

Zo toverde Ad Hoc een oude atoomschuilbunker, Fort Lunet 1, om tot een creatieve broedplaats die onderdak biedt aan een collectief van muzikanten en filmmakers, en beheren ze een poppodium in de binnenstad. Erik Kouwenberg, regiomanager bij Ad Hoc: "Momenteel zijn hier verschillende initiatieven gevestigd, uiteenlopend van het Oude Muziekfestival, tot Project Lifecycle, waarbij fietstochten door het centrum van Utrecht worden georganiseerd."


"Dit zijn unieke projecten en de samenwerking met de gemeente verloopt erg goed. Je moet altijd goed kijken welke invulling bij welk object past. Ook de directe omgeving is van essentieel belang. Een bunker is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor een collectief van muziekmakers, omdat de omgeving er geen last van ondervindt. Bij een kerk, klooster of bijvoorbeeld een kantoorpand is dat weer een ander verhaal", aldus Erik.

 

Maatschappelijk rendement

De gemeente wil met haar leegstaande vastgoed zoveel mogelijk huisvestingsmogelijkheden creëren voor sociaal-maatschappelijke en culturele initiatieven. Coen Braan, Manager Corporatie Accounts bij Ad Hoc: "Dat is ook ons uitgangspunt. Wij hechten veel waarde aan maatschappelijk rendement. Bovendien kunnen we aan de hand van positieve referenties bewijzen dat we eerder bij andere opdrachtgevers, waaronder overheidsinstanties, woningcorporaties en zorginstellingen, maatschappelijke meerwaarde creërden."

 

"Zo hebben we ervaring in het realiseren van creatieve broedplaatsen, het huisvesten van initiatieven waarbij Nederlandse (taal)les voor arbeidsmigranten wordt gegeven, initiatieven die ondersteunen in het kader van schuldhulpverlening en verscheidene startups."

 

Waar de gemeente in Utrecht naar toe wil is helder. Coen: "De gemeente heeft voor de aanbesteding duidelijk vastgelegd wat zij als maatschappelijke meerwaarde zien. Daar beginnen we. Vervolgens wordt per locatie gekeken wat meerwaarde voor de buurt oplevert en/of welke maatschappelijke impact het voor de stad heeft."

Invulling van objecten

"Elk object is uniek en vereist een op maat gemaakte aanpak. In samenspraak met de gemeente bepalen we de invulling. Het kan voorkomen dat de gemeente zelf een initiatief aandraagt. Ad Hoc beoordeelt of het initiatief past bij het object, de wijk, de al aanwezige invulling en creëert zo een gezonde mix van initiatieven. We doen het echt samen!", aldus Coen.

Makelen en schakelen

Ad Hoc werkt ook intensief samen met het Makelpunt Utrecht. Erik: "Makelpunt Utrecht is één van de verzamelplekken voor initiatieven die ruimte zoeken. We overleggen daarom regelmatig met elkaar en we bespreken de verschillende aanmeldingen; we hebben zelfs elkaars flyers op kantoor liggen."

Positief en met vertrouwen

Hoewel ze pas enkele maanden onderweg zijn ervaren Ad Hoc en de gemeente Utrecht de samenwerking positief. Erik: "We hebben maandelijks operationeel overleg met een samengesteld team en daarnaast hebben wij regelmatig strategisch overleg. Hierbij praten we over de kwaliteit van de dienstverlening en het nog verder optimaliseren van maatschappelijke doelstellingen. We werken intensief samen en weten wat we aan elkaar hebben. Afspraken en procedures zijn goed op elkaar afgestemd en het vertrouwen naar elkaar is groot.’’

 

 

Meedoen?

Word net als de gemeente Utrecht en Ad Hoc partner van Bouwstenen en deel ook uw kennis en ervaring via één van onze (ontwikkelende) netwerken.

 

Zo hebben we een gemeentelijk netwerk van makelpunten voor goede afstemming van vraag en aanbod van ruimte.

 

En fijn als gemeenten en scholen meedoen met de landelijke Bouwstenen enquête (in een half uurtje te doen), met o.a. vragen over ervaring met leegstandsbeheerders.  

 

 

Meer informatie

  • Informatiepagina aanpak leegstand verschillende sectoren
  • Eerder bericht over leegstandbeheer Utrecht vanuit de gemeente geschreven waarin Utrecht ook alle relevante stukken deelt. 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.