LinkedInYouTubeTwitter

Wederom kostenstijging

energie stijgingDe stijging van de energieprijzen heeft ook in 2020 gevolgen voor de begroting. Vooral grootverbruikers kunnen rekening houden met een netto kostenstijging. 

 

De prijsstijging van 5 tot 10% in 2020 komt bovenop de prijsstijging van vorig jaar (rond 15%) en is vooral een gevolg van de Wet Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE). Hierin heeft het kabinet - conform de afspraken in het Klimaatakkoord - de lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven verlegd van 50/50 naar 33/67 procent.

Geen bekostiging

energie stijgingDoel van deze prijsstijging is het gebruik van aardgas te ontmoedigen en het gebruik van duurzame energie te stimuleren, maar dat is vaak nog geen realiteit. Er is ook geen bekostiging voor. De kosten moeten dus uit de lopende begroting komen. 

Btw-aftrek

Daarbij komt dat scholen de 21% btw die op energie wordt geheven onder bepaalde voorwaarden en vaak slechts voor een deel kunnen aftrekken, namelijk dat deel van hun omzet waar ze als onderneming worden aangemerkt. Bedrijven kunnen deze btw wel aftrekken en gemeenten kunnen een beroep doen op het btw-compensatiefonds.

Duurzame energie

Wat partijen kunnen doen om de stijging te beperken is overstappen naar meer duurzame energie. Veel gemeenten en scholen zijn hier al mee  bezig. Zij delen hun kennis en ervaring in Bouwstenen-verband.

 

 

Meedoen met Bouwstenen?

Dat kan. Word partner en:

  • sluit u aan bij een van de netwerken
  • meld u aan voor het Actualiteitencollege BTW op 7 april 2020
  • en/of doe mee met het ontwikkelwerk rond energiedata (informatie volgt binnenkort)
 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.