LinkedInYouTubeTwitter

Zonnepanelen

Zonnepanelen worden ingezet om zonne-energie om te zetten in elektriciteit.

Image
zonnepanelen

Erkende maatregel

Sinds 1 juli 2023 staan zonnepanelen op de lijst van verplichte erkende maatregelen (EML). De verplichting geldt alleen:

  • voor daken vanaf 2.000 m2 met ruimte voor minimaal 300 kWp aan zonnepanelen
  • als het dak het kan dragen (voldoende draagkracht dakconstructie)
  • als er een grootverbruikersaansluiting is én transportcapaciteit
  • als het dat de komende 10 jaar niet gerenoveerd hoeft te worden
  • de verzekeraar akkoord gaat zonder exorbitante stijgingen in de premie

Verwacht resultaat

Door middel van energieopwekking kunnen energiekosten voor organisaties omlaag gaan, het kan zelfs geld opbrengen als energie wordt terug geleverd naar het elektriciteitsnet.

De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt ongeveer 5-15 jaar met subsidie en voordelige lening (1,2%).

Grootverbruikers met een SDE + subsidie kunnen het bedrag ook binnen tien jaar terugverdienen.

Projectrendement van 7 a 8 % per jaar

Praktijkervaring

Zonnepanelen brengen veel financiële voordelen met zich mee. Verschillende panden blijken energieneutraal te kunnen worden of zelfs geld op te brengen door middel van teruglevering op het energienet.

 

Vooral ‘s zomers leveren panelen veel energie, terwijl de vraag dan lager is. Daarom worden ze in wat minder goed geïsoleerde gebouwen ook wel in combinatie met airco ingezet, bijvoorbeeld op de bovenste verdieping van schoolgebouwen.

 

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. De gedachten over schoonmaken wisselen: volgens de één is dit niet nodig, terwijl de ander stelt dat het belangrijk is dit één keer in het anderhalf jaar te doen.

 

Verder blijkt er bij een grote storm in het verleden wel eens schade aan panelen te zijn geweest of panden niet verzekerbaar omdat de panelen in combinatie met de dakisolatie tot grotere risico's leidde (Tialf 2020). Een verzereringsbemiddelaar heeft op een rij gezet welke eisen verzekeraars doorgaans stellen aan panelen, bekabeling, omvormers, onderhoud, enz.. Het is altijd belangrijk dat van te voren te checken alvorens de panelen te plaatsen..

 

Het verhuren van een dak in verband met postcoderoos blijkt niet altijd even eenvoudig, het vergt vrij veel organisatie om een coöperatie op te zetten.

 

Uit onderzoek van ICS in opdracht van RVO in mei 2020 aan de hand van literatuur en 17 interviews met mensen uit verschillende maatschappelijke sectoren, kwamen 18 knelpunten voor het toepassen van zonnepanelen in de praktijk naar voren, organisatoische, technisch, juridisch en financieel van aard. Hieruit blijkt dat naast de opdrachtgever zelf (kennis, tijd, geld, prioriteit, zicht op vastgoed) de wetgever (duidelijke en stabiele regels) en de markt (goede informatie, advies en betrouwbaarheid) ook nog wat te doen hebben.    

 

Het komt soms voor dat de constructie van het dak niet sterk genoeg is om er traditionele zonnepanelen op te plaatsen. In dat geval bieden lichtgewicht en buigbare zonnepanelen een uitkomst. Deze zijn tot 70% dunner en 95% lichter dan normale PV panelen, maar leveren net zoveel energie op. In april 2022 heeft gemeente Amersfoort dit type zonnepanelen laten plaatsen op het dak van bibliotheek het Eemhuis.

Tips voor gebruik

  • Gebruik voor je keuze onderstaand schema als wegwijs. 
  • Ga alleen in zee met betrouwbare partijen . 
  • Laat je dak controleren. Kan die de belasting aan?
  • Let op de bevestiging (aanhechting)? Kan die zware storm aan?
  • Informeer bij je verzekeraar of zonnepanelen onder de (schade- en brand) verzekering vallen
  • Onderzoek eerst of aanleg op een onderhoudstechnisch gunstig moment komt (moet er bijvoorbeeld niet over twee jaar onderhoud aan het dak worden gepleegd)
  • Denk goed na over de positionering van de zonnepanelen en het benodigde aantal omvormers, ligt een deel in de schaduw? Wellicht meer omvormers nodig.
  • Kies het juiste vermogen wat je nodig hebt, niet te veel overcapaciteit
  • Maak duidelijke afspraken met de energieleverancier over een eventuele terugleverovereenkomst. 
  • Zonnepaneelbezitters worden gezien als ondernemers, betaalde BTW over de aanschaf kan daarom worden teruggevraagd. Het betekent ook dat BTW moet worden betaald over de terugleververgoeding van de energieleverancier, vraag daarom uw leverancier de terugleververgoeding inclusief btw uit te keren (sommige leveranciers doen dit automatisch).
  • Denk aan het onderhoud en inspecties. Verwerk het in je MJOP.
  • Maak, als de eigenaar van het pand en de zonnepanelen niet dezelfde zijn, goede afspraken over duur, vergoeding, risco's enz en leg dat juridisch vast.

 

 

Deel je ervaring

Via onderstaande reactieknop kun je aanvullen of reageren. Niet vergeten te saven.

 
Heb je ervaring met andere maatregelen? Bekijk onze lijst en deel deze ervaring. Samen worden we wijzer. 

 

Bronnen

  • Stichting Voila, Leusden (Wichert Eikelenboom, 2019)
  • Gemeente Leiden (Eveline Botter, 2018 en 2019)

Meer informatie