LinkedInYouTubeTwitter

Zeist goed voorbeeld

De gemeente Zeist heeft een prijs gekregen voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. De ‘Goed voorbeeld’-prijs werd uitgereikt tijdens de jaarbijeenkomst op 4 december 2018.

 

Uit een VNG/Bouwstenen-enquête over het gemeentelijk vastgoed, waaraan zo’n 96 gemeenten meededen, komt Zeist als meest actieve naar voren als het om het verduurzamen van haar eigen vastgoed gaat. De gemeente heeft grote stappen gezet in het nemen van energiebesparende maatregelen.

 

‘Het is ontzettend leuk om dit te horen’, zegt Hans de Groot, duurzaamheidsmanager van de gemeente Zeist. ‘Dit stimuleert ons om verder te gaan. Helemaal energieneutraal worden zou een mooie volgende stap zijn.’

30% energiebesparing

De hele portefeuille maatschappelijk vastgoed van de gemeente Zeist wordt verduurzaamd. Ruim vier jaar geleden zijn ze begonnen door meerjaren onderhoudsplannen te transformeren tot duurzame plannen. De ambitie is energielabel A voor driekwart van het vastgoed. Inmiddels heeft bijna al het gemeentelijk vastgoed vloer, gevel- en dakisolatie en dubbel HR++ glas.

 

‘Nu zijn we bezig met het aanpassen van installaties, zoals het plaatsen van LED-verlichting, zonnepanelen en warmtepompen’, zegt Hans de Groot. ‘De resultaten van de verduurzaming zijn al merkbaar: op de hele portefeuille besparen we 30%.’

Voorbeeld

Wat andere gemeenten van Zeist als voorbeeld kunnen overnemen? ‘Begin klein, met overzichtelijke projecten zoals isolatie, dubbel glas, en dan de installaties. Daarna kun je uitbreiden. Wij plaatsten zes jaar geleden onze eerste kleine zonnestroominstallatie. Inmiddels hebben we na een grote Europese aanbesteding 11 daken met 1479 panelen gerealiseerd.’

Voorlopers  

Ook de gemeenten Losser, Opmeer en Weststellingwerf komen in het onderzoek van de VNG en Bouwstenen naar voren als voorlopers in het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Zo zijn veel gebouwen in de gemeenten voorzien van isolatie, slimme meters, LED-verlichting en tijdschakelklokken.

‘Goed voorbeeld’-prijs

In april van dit jaar stuurden VNG en Bouwstenen 380 gemeenten een enquête met vragen over het vastgoedmanagement, vastgoed en de getroffen verduurzamingsmaatregelen. De gemeente met de beste resultaten won de ‘Goed voorbeeld’-prijs.

 

Dit jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt, uit handen van Marie Louise Tabben, projectleider toekomststrategie energiebesparing utiliteitsbouw bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken.   

 

 

Meedoen?

Dat kan. Bijvoorbeeld door mee te doen met:

  • de enquête voor gemeenten, waarna u een rapport ontvangt waarin uw gemeente wordt vergeleken met gemeenten van gelijke omvang;
  • de enquete voor VO, scholen;
  • een bouwstenen-netwerk waarin ook komend jaar veel kennis en ervaring wordt uitgewisseld rond de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed en/of partner te worden.
 

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.