LinkedInYouTubeTwitter

1404 Over aansprakelijkheid (Amersfoort)

Op 24 april 2014 is er een netwerkbijeenkomst van de Wijkonderneming. We zijn te gast bij de nog jonge wijkonderneming Kruiskamp Onderneemt in het gebouw De Witte Vlinder in Amersfoort. Jeroen Gritters is onze gastgheer. De koffie uit de speciaal voor deze gelegenheid aangeschafte professionele machine smaakt prima. We zijn met weinig, maar iedereen die er is heeft er zin in en het wordt een informatieve en geanimeerde middag.

 

De witte vlinder 

De gemeente Amersfoort heeft de subsidies voor buurt- en wijkcentra stopgezet. Sommige zijn voortgezet door de bewoners, andere staan nu leeg. Jeroen nam, met enkele anderen het initiatief om dit oude schoolgebouw om te bouwen tot een centrum voor de buurt. Sommige ruimten worden al dan niet structureel verhuurd aan kleine ondernemers uit de buurt, andere kunnen weer gehuurd worden voor incidentele activiteiten. Daarmee kan het centrum draaiende worden gehouden. Eerst was veel sprake van vandalisme en vernielingen, maar tegenwoordig gaat dit beter.

 

Aansprakelijkheid

Nadat iedereen zichzelf heeft voorgesteld, komen we tot het thema van de middag. Mark Verhijde en Maarten Bosman, uitvoerders van het onderzoek en auteurs van het boek “Regel die burgerinitiatieven” houden een verhelderende presentatie.

 

We leren dat verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid iets anders zijn en dat aansprakelijkheid in het ene geval erg ver gaat en in het andere geval dan weer onverwacht niet van toepassing is. Burgerinitiatieven waren oorspronkelijk ook precies dat, de initiatieven van enthousiaste burgers, maar uiteindelijk wordt men min of meer gedwongen om commercieel bezig te zijn.  Dit geldt ook voor de regelgeving. Je kunt niet zomaar een 'burgerinitiatief' zijn, je bent gedwongen om je verantwoordelijkheden onder ogen te zien. Wijkondernemingen (zoals we ze hier noemen) zijn vaak initiatieven van gedreven mensen die veel tijd en energie stoppen in hun project. Over veiligheid en aansprakelijkheid wordt vaak pas in tweede instantie nagedacht. Vaak ligt, wanneer het pand (buurthuis) of de grond (buurttuin) of het materiaal (speelplaatsje) van de gemeente is de verantwoordelijkheid nog bij de gemeente. De wijkondernemingen hebben ook nog eens verschillende organisatievormen (stichting, vof of vereniging b.v.) waar ook de aansprakelijkheid weer anders kan liggen. Mark geeft in de lezing veel aansprekende voorbeelden.

 

Aanspraklijkheid vrijwillig

Er ontstaat een discussie over vrijwilligers. Hoe zou je die kunnen opnemen in je organisatie om ze onder de paraplu van de onderneming te laten vallen. En bezoekers? Zou het een idee zijn om te regelen dat iedereen die in het centrum aanwezig is.dan lid is (en weer lid-af als men naar buiten stapt?) In het boek wordt op al deze zaken nader ingegaan. De presentatie is to the point en afgestemd op de praktijk van de doelgroep, maar ook worden nog praktijkvoorbeelden ingebracht door de aanwezigen. Omdat de groep overzichtelijk is, kunnen goede discussies ontstaan en wordt iedereen gehoord.

 

Lastig maar leuk

Conclusie blijft dat het een ingewikkelde materie is, maar de concrete wijze waarop deze in de presentatie is behandeld, heeft de ons veel inzicht gegeven. Dank daarvoor aan Mark en Maarten.

 

Als afsluiting van het programma geeft Jeroen een rondleiding door het (voorheen school)gebouw van Kruiskamp Onderneemt, eindigend in de keuken waar voor de deelnemers nog een drankje en knabbel klaarstaat.

 

Het boek “Regel die burgerinitiatieven” kun je hier bestellen. Kost € 25 excl 6% BTW en verzendkosten.

 

Kruiskamp Onderneemt Gebouw de Witte Vlinder in de wijk Kruiskamp in Amersfoort

 

 

Bijlage Size
20140425 Toelichting RdB Wijkondernemingen.pdf (5.93 MB) 5.93 MB